Greekovery, Grexit ή τίποτα από τα δύο ;

Από το 2008 και μετά η Ελληνική Οικονομία έχει μπεί σε φάσης ύφεσης. Το Ελληνικό Α.Ε.Π από το 2008 έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%. Με την κρίση χρέους που ξέπασε στην περιφέρεια της Ευρώπης, πολλές χώρες αντιμετώπισαν προβλήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας ήρθαν στην επιφάνεια οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της Οικονομίας της. Όλοι οι μεγάλοι Οίκοι Αξιολόγησης (Moody’s, Fith, Standard & Poor’s) υποβάθμισαν σταδιακά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με συνέπεια η Ελλάδα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον το χρέος της (βασικά το χρέος της γενικής κυβέρνησης). Η χώρα βρέθηκε σε δεινή θέση και απευθήνθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους της για βοήθεια. Συστάθηκε η γνωστή σε όλους ”Τρόικα”, αποτελούμενη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από το 2008 και μετά έχει περάσει αρκετός καιρός. Η ανεργία πλέον έχει φτάσει το 28%, η μετανάστευση νέων ανθρώπων προς το εξωτερικό έχει αυξηθεί δραματικά. Ενώ το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος έχει φτάσει πλέον στο 175% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Τα αποτελέσματα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν είχαν εξαιρετικά δραματικά  αποτελέσματα για την πλειοψηφία των πολιτών. Γεγονός είναι πάντως ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν γίνει συχνό θέμα συζήτησης σε αρκετό κόσμο. Πολλές φορές η συζήτηση φτάνει στο σημείο κάποιοι να αναρωτιούνται: να μείνουμε στο ευρώ ή να πάμε στη δραχμή; Είναι βιώσιμο το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος; Είναι συμφέρουσα η υποτίμηση του νομίσματος; Υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα; Σε αυτά και σε διάφορα άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσω ερωταπαντήσεων.

Να μείνουμε στο ευρώ ή να πάμε πάλι πίσω στη δραχμή;

Η κάθε κατάσταση έχει τα πλεονεκτήματα της αλλά και τα μειονεκτήματα της. Αυτό που θα πρέπει να εφαρμόζει κάθε χώρα είναι μια χρηστή δημοσιονομική πολιτική. Δηλαδή ο κρατικός προϋπολογιμός θα πρέπει να είναι είτε ισοσκελισμένος είτε πλεονασματικός. Ό,τι νόμισμα και αν έχει μια χώρα αν έχει προγραμματίσει δαπάνες μεγαλύτερες από τα έσοδα της τότε αυτό θα δημιουργήσει ελλείμματα. Τα ελλείμματα καλύπτονται με δάνεια. Και τα δάνεια δημιουργούν δημόσιο χρέος.

Έστω ότι γυρνάμε στη δραχμή και γίνεται υποτίμηση του νομίσματος. Αυτό θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο;

Μόνον και εφόσον ικανοποιείται η συνθήκη Marshall Learner. Δηλαδή θα πρέπει το άθροισμα των ελαστικοτήτων εξαγωγών κι εισαγωγών να είναι μεγαλύτερα της μονάδας. Δηλαδή θα πρέπει να ισχύει:

 \eta_{Xe} + \left|\eta_{Qe}\right| > 1

Όπου ελαστικότητα εξαγωγών είναι η ποσοστιαία μεταβολή των εξαγωγών προς την ποσοστιαία μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ενώ η ελαστικότητα εισαγωγών είναι η ποσοστιαία μεταβολή των εισαγωγών προς την ποσοστιαία μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η εμπειρία έχει δείξει όμως ότι αυτή η συνθήκη ισχύει σπανιότατα. Αλλά σε περίπτωση που αποτύχει η υποτίμηση τότε θα δημιουργηθεί πληθωρισμός και σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα χάσει μέρος του εισοδήματος του.

Υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα;


Οι εισπαρακτέοι φόροι ως ποσοστό του Α.Ε.Π είναι μικρότεροι από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως είναι άνισα κατανεμημένα τα φορολογικά βάρη με την υπερφορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων.


Μπορεί να αυξηθεί το Α.Ε.Π εάν αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες;


Ναι μπορεί να συμβεί αυτό μόνον και εφόσον ισχύει το θεώρημα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δηλαδή αν η μεταβολή των κρατικών δαπανών είναι ίση με τη μεταβολή των κρατικών εσόδων, τότε η μεταβολή των κρατικών δαπανών θα είναι ίση με τη μεταβολή του Α.Ε.Π.

Εάν ΔΤ = ΔG, τότε και ΔG = ΔΥ  (όπου Υ = Α.Ε.Π)

Υπάρχει βέβαια κάποιος περιορισμός που είναι οι περιορισμένες φοροδοτικές ικανότητες των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων.

Μπορεί να γίνει βιώσιμο το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος;

Ναι μπορεί να γίνει βιώσιμο το Ελληικό Δημόσιο Χρέος. Καταρχάς εάν οι πολιτικοί πετύχουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή των δανείων, και μείωση των επιτοκίων. Έτσι θα απαιτηθούν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Διότι για να πιάσουμε το στόχο του 120% το 2022 θα πρέπει σε αυτό το χρονικό διάστημα να πετυχαίνουμε κατά μέσο όρο πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% επί του Α.Ε.Π.

Έχει τίποτε προοπτικές η Ελληνική Οικονομία;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει διχωγνωμία σε αυτό. Γεγονός είναι πως διάφορες δυσοίωνες προβλέψεις που έχουν κάνει άτομα όπως ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί και ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν (επικεφαλής της Pimco, επενδυτικό fund που διαχειρίζεται 1 τρίς δολλάρια) έχουν διαψευστεί. Υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης και αποκλιμάκωσης της κρίσης, όπως η μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις προβλέψεις της τρόικας, η βελτίωση στον χώρο της οικοδομής, η αύξηση του τζίρου λιανικού εμπορίου που είχε να συμβεί κάμποσα χρόνια, όπως και κάποια αύξηση στην πώληση στον τομέα των αυτοκινήτων, αλλά και τα αυξημένα έσοδα από τον τομέα του τουρισμού. Πολλές ξένες εταιρείες κολοσσοί έχουν ενδιαφερθεί να επενδύσουν στη χώρα αλλά το επενδυτικό περιβάλλον πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Βέβαια η χώρα έχει να αντιμετωπίσει τρομερά προβλήματα όπως είναι η ανεργία της τάξης πλέον του 28%, αλλά και η τεράστια φοροδιαφυγή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s