Mogwai & Forest Swords – Paradiso Amsterdam, 30-01-2014Πέμπτη απόγευμα, φύγαμε από τη δουλειά κατευθυνόμενοι προς Leidzeplein, όπου βρίσκεται το ένα από τα δυο μεγαλύτερα live-άδικα του Άμστερνταμ, το Paradiso.
Εκεί θα βλέπαμε τους Mogwai, αγαπημένη σκοτσέζικη μπάντα η οποία περιοδεύει λόγω του καινούργιου της δίσκου, το Rave Tapes, το οποίο και κυκλοφόρησε στις 20 του Γενάρη. Τους Mogwai θα άνοιγαν οι Forest Swords, η one-man band του Matthew Barnes, οι οποίοι θα ανέβαιναν στη σκηνή του Paradiso στις 19:30 sharp.
Είχα τσεκάρει το καιρό για εκείνο το βράδυ, και το δελτίο έλεγε ότι η θερμοκρασία θα ανέβαινε προς το απόγευμα. Αρχίδια. -2 λοιπόν και να’μαστε εμείς μπροστά
από το μαγαζί στις 19:10, περιμένοντας στην ουρά για να μπούμε στο κλάμπ. Το event ήταν sold-out (λογικό) οπότε υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση μέχρι να μπουκάρουμε στη μεγάλη σκηνή του Paradiso, έχοντας κάνει set το configuration μας (μπουφάν,merchandise,μπύρες).


Οι Forest Swords ξεκίνησαν το set τους στις 19:30 ακριβώς, ενώ εμείς είμασταν ακόμα στη φάση “merchandise” του configuration, οπότε χάσαμε κανα 10-λεπτο από το ηλεκτρονικό, experimental set τους. Την μπάντα αποτελούσαν 2 άτομα, ένας στη κιθάρα + samples-ambience και άλλος ένας στο μπάσο. Από το 1-μιση κομμάτι που άκουσα καθώς επίσης δεν τους είχα ψάξει καθόλου πριν το λάιβ, μπορώ να πω πως με ιντρίγκαραν αρκετά και μπήκα ήδη στο τριπάκι να τους ψάξω περισσότερο. Από την άλλη το set τους δυστυχώς ήταν σύντομο (μόνο 1 μισάωρο), και πάνω που άρχισα να μπαίνω στη φάση τους, το set τελείωσε.


Εφοδιαστήκαμε με άλλο ένα set μπύρες, και αράξαμε, χαζεύοντας το equipment των Mogwai.

Η φάση είχε ως εξής’ στα αριστερά της σκηνής έπαιζαν 11-12 ηλεκτρικές κιθάρες, δίπλα τους προς το κέντρο της σκηνής 4-5 μεγάλοι Marshall ενισχυτές με μερικές κεφαλές Orange, στη μέση ήταν to synth setup ακριβώς μπροστά του percussion, τέρμα πίσω τα ντράμς και στα δεξιά 4-5 τεράστιοι Orange ενισχυτές, για full destruction experience. Στον έναν Orange ενισχυτή στη δεξιά πτέρυγα, έπαιζε και μια κουκουβάγια..ναι μια φιγούρα κουκουβάγιας. Τι σκατά κάνει μια κουκουβάγια στους Mogwai?? What are you doing there, BIG…BAD…OWL??? (ρίξαμε πολύ γέλιο με την συγκεκριμένη κουκουβάγια, γιατί σε πρώτη φάση δεν είμασταν σίγουροι εάν όντως ήταν μια φιγούρα κουκουβάγιας ή κάτι άλλο που έμοιαζε με κουκουβάγια λόγω του φωτισμού!) Πάνω από τη σκηνή δέσποζαν άπειρα φώτα τύπου κανόνι για super production για άπειρη ψυχεδελική τζερτζελο-experience για τα μάτια του θεατή, καθώς και 3 τεράστια ροζ εξάγωνα, σαν αυτά στο εξώφυλλο του Rave Tapes. Η ξενέρα ως εδώ ήταν ότι για ΟΛΑ αυτά τα όργανα, το Paradiso (ή οι Mogwai) είχαν μόνο ένα παιδί για να τσεκάρει τα πάντα πριν το σετ τους (κούρδισμα κιθάρας/check drums/check keyboard/check percussion). Έλεος! Ο καημένος ο τυπάς γενικά τσέκαρε από τις 20:05 μέχρι τις 9 παρά όπου και μπήκαν οι Mogwai. Εάν είχαν βάλει και κάποιον άλλο μαζί του, θα μπορούσαμε να είχαμε ακούσει είτε άλλο ένα κομμάτι από Forest Swords, είτε ένα ακόμα από Mogwai.


Κλείνουν τα φώτα και μπαίνουν οι Mogwai, με φωτισμό μπλε σκούρο & πυκνές δέσμες γαλάζιων ακτίνων.

2

Το setup τους γενικά σε όλο το λάιβ,
3 x κιθάρες (1 κιθάρα γύρναγε και σε βιολί),
1 x ντράμς,
1 x keyboards/samples,
1 x bass,
1 x percussion.


Το setlist τους ήταν το ακόλουθο (επισυνάπτω για το κάθε κομμάτι τον δίσκο και τη στουντιακή διάρκεια του):


Heard About You Last Night – Rave Tapes [5:22]
Rano Pano – Hardcore Will Never Die, But You Will [5:15]
I’m Jim Morrison, I’m Dead – The Hawk Is Howling [6:46]
Blues Hour – Rave Tapes [6:17]
Friend of the Night – Mr Beast [5:30]
Deesh – Rave Tapes [5:33]
Killing All the Flies – Happy Songs for Happy People [4:35]
Master Card – Rave Tapes [3:57]
How to Be a Werewolf – Hardcore Will Never Die, But You Will [6:23]
Auto Rock – Mr Beast [4:18]
The Lord Is Out of Control – Rave Tapes [4:21]
Remurdered – Rave Tapes [6:25]


Ναι είχαμε και ένα encore!


White Noise – Hardcore Will Never Die, But You Will [5:04]
We’re No Here – Mr Beast [5:39]


Συνολικός στουντιακός χρόνος : 75.416 ~ 1h:15
Συνολικός λάιβ χρόνος (+ αναμονή για encore): ~ 1h:20


Tracks per album:

Rave Tapes (20 January 2014) x 6
Hardcore Will Never Die, But You Will (2011) x 3
The Hawk Is Howling (2008) x 1
Mr Beast (2006) x 3
Happy Songs for Happy People (2003) x 1


Η μπάντα, λιγομίλητη όπως πάντα, έχοντας κάνει πολύ καλές επιλογές κομματιών για το πρόγραμμα τους μας διασκέδασαν για λίγο παραπάνω απο μια ώρα και δέκα λεπτά,
περφορμάροντας 8 κομμάτια από τους πιο παλιούς τους δίσκους και 6 από το τελευταίο τους LP Rave Tapes, το οποίο ήταν και ο λόγος της περιοδείας τους. Χαλαροί στα χαλαρά σημεία, αλλά και παντοδύναμοι στα noisy σημεία-peaks των κομματιών τους, με άφθονο γδάρσιμο των χορδών, οι Mogwai τιμωρούσαν τις κιθάρες βίαια, κάνοντας μας να ζητάμε ακόμα περισσότερο από τον ηλεκτρικό όγκο που παρήγαγαν, παίρνοντας μας τα μυαλά, κάνοντας μας εθισμένους σε αυτήν την ατμόσφαιρα. Ο φωτισμός μου έκανε πολύ εντύπωση (του οποίου το setup έκαναν τα 15 άτομα του συνεργείου κανά 30-λεπτο για να μαζέψουν μετά το λάιβ), του οποίου η κυρίως παλέττα απαρτιζόταν από σκούρες αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου, του πορτοκαλί και του κόκκινου. Πολύ ωραία patterns, με πηκτές λευκές δέσμες να χρωματίζουν τα main μπλέ patterns και να εξαπολύονται προς κάθε κατεύθυνση. Τα καλύτερα μου σημεία ήταν στο peak του “Killing All the Flies”, που για όλο το peak οι ακτίνες αναβόσβηναν από τη σκηνή, τουμπανιάζοντας το experience της συγκεκριμένης κομματάρας καθώς και στο encore, όπου τα πάντα έγιναν πορφυρά, ήταν λες και έπαιζαν μέσα σε ηφαίστειο, ανάμεσα στις πύρινες γλώσσες βίαιης λάβας.

3

4

5

6

7

1

8

Σε γενικές γραμμές, πολύ ωραίο live, πολύ ωραία εμπειρία, φοβερές μουσικάρες για τα μάτια, τη ψυχή και το μυαλό. Μακάρι να έπαιζαν λίγο παραπάνω (δεν ήταν όπως τότε που έπαιζαν Ελλάδα στο Πεδίο του Άρεως από πίσω, όπου έπαιξαν 2-μιση ώρες με Αγγελάκα-Βελιώτη), αλλά εντάξει, Mogwai είναι αυτοί, είναι οι grandmaster σε αυτό που κάνουν, οπότε και εμείς πάσο. Να πάτε να τους δείτε εάν περάσουν από εκεί που βρίσκεστε, θα σας μαγέψουν, στάνταρντ.


Y.Γ: Μη ξεχάσετε να τσεκάρετε τα λίνξ από κάτω για homework!
Y.Γ 2: Πολλά θένξ στον καλό μου φίλο Psylus για τις PHOTOZ!!


Λινξ

Forest Swords
Forest Swords
Engravings


Mogwai
Mogwai
Rave Tapes (20 January 2014)
Hardcore Will Never Die, But You Will (2011)
The Hawk Is Howling (2008)
Mr Beast (2006)
Happy Songs for Happy People (2003)

Advertisements

One thought on “Mogwai & Forest Swords – Paradiso Amsterdam, 30-01-2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s