Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ, Θέατρο Εμπορικόν, 13/01/2014

Κυριακή απόγευμα, και μετά από έναν απογευματιάτικο καφέ απόφασισα να κάνω κάτι που ομολογώ κάνω σπάνια. Αποφάσισα να πάω στο θέατρο. Την απόφαση μου αυτή την πήρα αφότου κέρδισα δύο προσκλήσεις από γνωστή εφημερίδα. Το έργο που είδα λέγεται η ”Εκδοχή του Μπράουνινγκ”, γράφτηκε από τον Τέρενς Ράττιγκαν το 1948 και είναι ένα μονόπρακτο έργο. Πρωτοανέβηκε στο θέατρο στις 8 Σεπτεμβρίου του 1948 στο θέατρο Φοίνιξ του Λονδίνου. To 1949 το έργο ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ.

Φίσκα το θέατρο αλλά η ευγενική ταξιθέτρια μας βοήθησε να βρούμε τις θέσεις μας. Αυτό που μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ήταν ένας μεγάλος μέσος όρος ηλικίας στο κοινό αλλά υπήρξαν και νεότερες ηλικίες. Προσωπικά η δική μου εκδοχή στον τίτλο του έργου θα μπορούσε να ήταν ”τα επτά κακά της μοίρας μου”. Πέρα από την πλάκα, ο πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Άντριου Κρόκερ Χάρρις. Ο Άντριου είναι ένας φιλόλογος σε ένα βρετανικό κολλέγιο. Και η αλήθεια είναι πως η ζωή δεν τα έφερε έτσι όπως τα περίμενε ο ίδιος. Οι μαθητές του δεν τον αντέχουν, και τον αποκαλούν μάλιστα ”ο χίμλερ της γ’ γυμνασίου”. Η γυναίκα του μετά από είκοσι χρόνια έγγαμου βίου, του μιλάει υποτιμητικά, έχει χάσει κάθε ίχνος σεβασμού στο πρόσωπο του, και του συμπεριφέρεται σαν ο ίδιος πλέον να είναι νεκρός. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η δίοικηση του Κολλεγίου αποφασίζει να μην του δώσει σύνταξη , και του το ανακοινώνει ο ιδιος ο διευθυντής μία μέρα προτού ο Άντριου εγκαταλείψει το κολλέγιο για να πιάσει δουλειά σε φροντιστήριο στο Ντόρσετ! Όλα αυτά και άλλα του δημιουργούν ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, και στην τελευταία του μέρα στο κολλέγιο θα καταβάλλει μια προσπάθεια ώστε να κλείσει διάφορα ανοιχτά μέτωπα που υπήρχαν στην ζωή του τόσα χρόνια. Στο τέλος του έργου ομολογώ δεν ήξερα αν θα έπρεπε να λυπηθώ τον Άντριου για όλα αυτά που του συνέβησαν ή αν θα έπρεπε να θυμώσω μαζί του για όλες τις λάθoς επιλογές και τις αστοχίες του. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως το έργο είναι πάρα πολύ καλό (διαρκεί περίπου 90 λεπτά). Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πάρα πολύ καλές. Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Καταλειφός στο ρόλο του Άντριου ειναι εξαιρετικός. Η σκηνοθεσία πάρα πολύ καλή επίσης. Τα σκηνικά λιτά και απέριττα (δωρικό σκηνικό θα έλεγα), αλλά ούτως ή άλλως είναι ένα έργο εποχής το οποίο εκτυλίσσεται σε ένα κολλέγιο στην Βρετανία.

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος θεατρόφιλος είναι το πλήθος των θεατρικών παραγωγών στην Αθήνα. Υπάρχουν πράγματι πολλά αξιόλογα έργα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς. Εγώ προσωπικά προτείνω ανεπιφύλακτα την Εκδοχή του Μπράουνινγκ, πέρασα πολύ ωραία, και συστήνω το έργο σε όλους. Το θέατρο Εμπορικόν βρίσκεται στην οδό Σαρρή 11 στου Ψυρρή. Παρατίθεται link με τιμές εισιτηρίων, ώρες παραστάσεων, καθώς και χάρτη για πρόσβαση στο θέατρο:

http://www.athinorama.gr/theatre/theater.aspx?id=2000329

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s